Jaki najlepszy smartfon do grania w gry?
19 Kwi 2019, 03:22
![[Obrazek: jaki-smartfon-do-gier.jpg]](https://forum.androidshoot.pl/grafiki/jaki-smartfon-do-gier.jpg)
Jaki najlepszy smartfon do grania w gry?
Rynek gier mobilnych się poszerza, wychodzą coraz to nowsze tytuły i wymagają coraz to lepszego sprzętu - producenci smartfonów też nie stoją w tyle i projektują też coraz to mocniejsze sprzęty, większa ilość pamięci RAM, więcej rdzeni czy większe taktowanie procesora. Składa się też na to optymalizacja samego smartfona, czy nie jest obciążony jakimiś specjalnymi urozmaiceniami - tutaj mam na myśli wszelkiego rodzaju animowane tapety działające w tle, włączone aplikacje w tle, o których możecie przeczytać tutaj ☛ Najbardziej prądożerne aplikacje na Androidzie (KLIK!). Jednak każdy Użytkownik Androida powinien być tego świadomy, że wszystko co ma pobrane na swój smartfon, może działać w tle cały czas bez żadnego zatrzymania, a właściciel smartfona jest tego kompletnie nieświadomy. Także warto mieć to na uwadze, gdy coś nam może mulić w telefonie lub się zacinać. Niekoniecznie może to być związane konkretnie z problemem z telefonem od strony technicznej lub być po prostu już wadą modelu, a może to być właśnie skutek przeładowania aplikacji w naszym Androidzie lub włączonymi aplikacjami w tle, które mogą powodować obciążenie działania całego smartfona. Jeśli chcesz wiedzieć, jaki smartfon do gier będzie idealny - zapraszam do tego artykułu.
Cytat:Na wstępie powiem ciekawostkę, taka gra jak GTA San Andreas na Android (którą swoją drogą możecie pobrać z naszego forum z tego linku ☛ https://forum.androidshoot.pl/temat-Gran...id-APK-Obb) jest dopasowywana do tego, jakie urządzenie posiadamy. Jak będzie wyglądać graficznie i inne elementy. Czemu o tym mówię? Bo GTA San Andreas spokojnie działa na starym już Samsung Galaxy SII - gra się płynnie i przyjemnie. Sprawdzałem, gdyż posiadałem ten telefon. @ Majkel z forum też go miał. Masa osób go miała.
Podstawowa rzecz, na którą należy zwrócić uwagę jest wielkość pamięci operacyjnej (RAM) jaką posiadamy w naszym smartfonie z Androidem oraz procesor - ile ma rdzeni i o jakim taktowaniu. Na początku skupię się na procesorze i jego taktowaniu, a następnie przejdziemy do pamięci RAM. Standardem w dzisiejszych czasach są już procesory posiadające 8 rdzeni. Przykładowo telefon Sony Xperia XZ, który ma tylko 4 rdzenie i taktowanie procesora o 0.10 mniejsze został wydany później, niż młodszy Samsung Galaxy S7, który posiada 8 rdzeni i taktowanie procesora o mocy 2.30 GHz ☚ tutaj różnica już na samo spojrzenie jak to wygląda potrafi zakłuć w oczy, że jednak jest to słabszy sprzęt. Dwa rdzenie w Xperii XZ posiadają taktowanie o mocy 2.20 GHz i drugie dwa rdzenie mają taktowanie wynoszące 1.60 GHz co daje nam łączną moc 7,60 GHz przy smartfonie z czterema rdzeniami. Jak to wygląda w Samsungu Galaxy S7, który posiada 8 rdzeni? Jego pierwsze 4 rdzenie posiadają taktowanie 2.30 GHz i kolejne cztery mają 1.60 GHz (tak jak w Xperii, ale są jeszcze dodatkowe dwa), co daje nam łączną sumę 15,6 GHz, czyli mamy aż 8 GHz więcej niż w przypadku Sony Xperii XZ, która wyszła na rynek później niż omawiany tutaj Samsung Galaxy S7.
Co do samego procesora, na którym opiera się Sony Xperia XZ oraz Samsung Galaxy S7 to u Xperii XZ jest to Snapdragon 820, a u Samsunga jest to procesor Samsung Exynos 8890. Tutaj zbytnio nie ma co się rozpisywać - podstawa została omówiona wcześniej, a dla wyjadaczy oraz zainteresowanych tematem, to Samsung ma lepszy procesor nie tylko przez ilość rdzeni i moc taktowania, a na dodatek 26 MHz szybsze GPU (650MHz vs 624MHz) oraz wykorzystuje HMP. Snapdragon 820 w Sony Xperii XZ jest tylko lepszy od procesora Samsunga Galaxy S7 funkcją, która pozwala na wykonywanie zadań poza kolejnością (OoOe). Jeśli stoimy między wyborem danego urządzenia (a mamy kilka typów), najlepiej jest wpisać w Google nazwę dwóch procesorów i pomiędzy nimi dać zwykłe "vs", a na pewno w Google będzie można ujrzeć wyniki, które nam mogą pomóc.
Pamięć operacyjna (RAM) może być dla jednych znanym pojęciem, a dla niektórych mniej. Powrócę tutaj do wcześniej omawianej Sony Xperii XZ oraz Samsunga Galaxy S7. Xperia XZ ma 3 GB pamięci RAM, a Galaxy S7 ma o 1 GB więcej - równe 4 GB pamięci RAM. Co to oznacza? Pozwala to na szybszą pracę systemu, nasz smartfon nie będzie miał większych "ścin" oraz "zawiech" podczas używania wielu aplikacji na raz. Oczywiście znajdą się i tacy Użytkownicy Androida, którzy spokojnie i 6/8 GB pamięci operacyjnej będą w stanie zapełnić i ich telefon zacznie się ścinać, ale tutaj rozmawiamy typowo o grach i o "standardowym" użytkowaniu smartfona. W skrócie - im więcej, tym lepiej. Warto też mieć na uwadze wcześniej wspominany procesor, bo połączenie dobrego procesora z dużą ilością pamięci RAM profituje podczas grania, czy też samego korzystania z Androida.
A więc jaki procesor i jaka ilość pamięci RAM do gier? Tutaj pytanie też pada do samego Użytkownika w jak wymagające gry ma zamiar grać, zapewne jeśli szuka się smartfona do gier to do tych najlepszych i najbardziej wymagających, jednak może znajdzie się tutaj ktoś, kto chce sobie płynnie i bez zacięć grać w jakieś platformówki, czy inne proste gry 2D. Zacznę od pamięci RAM. Mocniejsze tytuły będą wymagać do pełnej płynności i dawania maksymalnej satysfakcji z gry minimum 4 GB pamięci RAM. Mam tutaj na myśli gry takie jak (po kliknięciu zostaniesz przekierowany do wpisu z daną grą i będziesz mógł ją pobrać za darmo):
☛ Need for Speed: Most Wanted
☛ Assassin's Creed Identity
☛ Blitz Brigade - Online FPS
☛ Grand Theft Auto: San Andreas
☛ The Amazing Spider-Man 2
☛ Grand Theft Auto: Vice City
☛ Asphalt 9: Legends
Oraz inne tytuły podobnej klasy. Wymieniłem tutaj też dwie części z serii Grand Theft Auto, mimo że na Samsungu Galaxy SII GTA San Andreas będzie działać, ponieważ Rockstar zaprojektował swoje gry w taki sposób, aby dopasowywały się pod urządzenie, czyli jeśli chcemy grać na tak zwanych "full detalach", a nie na minimalnych w którąś część Grand Theft Auto - trzeba zainwestować w smartfon z większą pamięcią RAM, według mnie warto i różnica jest ogromna podczas grania w GTA San Andreas na Samsungu Galaxy SII, a telefonie ze zdecydowanie wyższej półki cenowej. Do tytułów jakie wymienię poniżej i uzyskania pełnego komfortu z gry będą potrzebne minimum 2/3 GB pamięci RAM. Faktem jest też to, że przy 4 GB pamięci operacyjnej gra będzie jeszcze przyjemniejsza, aczkolwiek skok między 3 a 4 GB RAM przy tych tytułach nie będzie zbyt dostrzegalny. O to gry, na które można spokojnie grać z 2/3 GB pamięci RAM:
☛ Infinity Loop Premium
☛ Bridge Constructor
☛ Pixel Dungeon
☛ Kingdom Rush: Vengeance
☛ Five Nights at Freddy's: SL
☛ Hacking Hero - Cyber Adventure Clicker
☛ Minecraft: Pocket Edition
Teraz procesor do gier i jakich. Do pierwszej listy gier, aby otrzymać pełną satysfakcję z gry będzie potrzebny procesor z minimum ośmioma rdzeniami o taktowaniu minimum 2.0 GHz przynajmniej w czterech z nich. Do gier z listy drugiej, cztery rdzenie o podobnym taktowaniu w minimum dwóch z nich powinny wystarczyć.
Kolejną kwestią jaką poruszę będzie wyświetlacz. Tutaj już wszystko zależy od gustu, jedni wolą większe wyświetlacze, a inni mniejszy wyświetlacz swojego smartfona. Jednak mimo wszystko do gier będzie najlepszy wyświetlacz jak największy, ale nadal pozostajemy w kategorii smartfonów, a nie phabletów lub tabletów. Tutaj mam kilka typów z popularnych modeli - 5.10 cala, 5.20 cala, 5.60 cala do maksymalnie 6 cali - potem smartfon jest już niewygodny, ciężko go zmieścić w kieszeni, a to ma być smartfon - narzędzie do gier mobilnych, a nie do zostawiania w domu i trzymania na biurku. No i Full HD to takie minimum jeśli chodzi o ekran.
To tyle! Mam nadzieję, że w tym artykule pomogłem Wam mniej więcej zobrazować w jakie smartfony celować do grania w gry. Nie chciałem tutaj wymieniać konkretnych modeli, gdyż ten artykuł ma służyć czemu innemu. Każdy może mieć swój gust, swojego ulubionego producenta i tym wpisem nie chciałem nikomu narzucać wyboru danego smartfona, bo ten jest najlepszy i tak ma już być. Najlepiej będzie, jeśli w postach podacie model smartfona jaki macie na oku, napiszecie jakie gry konkretnie Was interesują i wtedy ja, czy ktoś inny ze Społeczności naszego forum podpowie, czy się nada lub też nie.
Pozdrawiam